Bu Blogda Ara

Son Paylaşılan

Navigation

Yapay zekada kendini şifreleme yöntemi

Google'ın AI çalışmaları, şimdi de yapay zekanın kendi şifreleme yöntemini kurmasını ve çözmesini sağladı.
Google Brain‘in derin öğrenim projesi araştırmacıları, artık daha “karanlık” alanlara doğru yönelmekteler: AI tarafından üretilen insanlara bağlı olmayan şifreleme. Yeni bir araştırma makalesine göre Google’dan Martin Abadi ve David G. Andersen, kendi rızaları ile üç denek sunmuş durumdalar: Alica, Bob ve Eve adındaki sinirsel ağlar. Bu ağlar kendi aralarında, kendi kurdukları şifreleme sistemi ile notlar göndereceği bildirildi.

New Scientist‘in belirttiğine göre Abadi ve Andersen her AI’ye bir görev veriyor. Alice, sadece Bob’un okuyabileceği gizli bir mesaj gönderecek ve Eve, bu mesajı okuyarak kendi anlamaya çalışacak. Deney, Alice’in anlaşılmaz bir saçmalığa çevirdiği bir mesaj ile başladı ve Bob, sahip olduğu çözüm anahtarı ile bu mesajı okuyabilmekteydi. Görünene göre başlangıçta Alice ve Bob sır saklamada oldukça kötüydü ancak 15.000 denemenin sonrasında Alice kendisi için bir şifreleme yöntemi üretmişti ve Bob da aynı sırada bunu nasıl çözeceğini öğrenmişti. Mesaj 16 bit uzunluğundaydı ve her bit’in 1 veya 0 olmasından dolayı Eve’in mesajdaki bitlerin sadece yarısını çözebilmesi, temel olarak rastgele tahmin yaptığı anlamına gelmekteydi.

Tabii ki bu anlatım biçimi, erişilen başarıyı büyük oranda basitleştirmekte. Makine öğreniminin çalışma şeklinden dolayı araştırmacılar bile Alice’in ne tür bir şifreleme yöntemi ürettiğini bilmiyorlar ve bu yüzden de bu başarının şu anda pratik bir kullanımı bulunmamakta. Sonuç olarak bunun ilgi çekici bir deney olduğu söylenebilir ancak henüz makinelerin bizim arkamızdan konuşmaları hakkında endişelenmemize gerek yok. Tabii ki Microsoft’un Cognitive Toolkit’i gibi açık kaynaklı derin öğrenim araçları sayesinde bu deneyin büyük bir ölçekte denenmesini görmek ilginç olacaktır.

Yapay zeka yarışında da IBM Büyük bir gizlilik ve harcama ile bu yarışta kalmaya çalışıyor.
PAYLAŞ
Banner

Danisman Hocam

YORUMLAR:

0 comments:

  •  Keçeden Aktivite Kitabı Nedir, Nasıl Yapılır?Keçeden aktivite kitabı çocukların ellerini, parmaklarını gerektiği g...

    Temmuz 16 2021
  •  Detaylar, YouTube: danismanhocamtv Daha fazla içerik için Abone Olun.Videoyu beğendiyseniz ''Beğen'' ve PAYLAŞ ...

    Nisan 29 2021
  • Tanklar hakkında bilgiler h1 { font-size: 14px; font-weight: bold; margin: 0px; font-family: Arial, ...

    Temmuz 20 2017
  • Savaş uçakları hakkında bilgiler h1 { font-size: 14px; font-weight: bold; margin: 0px; font-family: ...

    Temmuz 20 2017
  • Şerefli bir ırkın tarihine bakın... h1 { font-size: 14px; font-weight: bold; margin: 0px; font-fami...

    Haziran 26 2017
  • Tarihte ki ilk icatlar ve mucitleri Akü » Plante Vinç » Romalı Vitruvius Matkap » G. Sommeiller Arşimed Burgusu » Ar...

    Mayıs 29 2017